Curriculum vitae Mathijs Möhlmann

Download PDF

Personalia

Naam:

Mathijs Möhlmann

Titel:

DevOps Cloud specialist

Geboortedatum:

11 maart 1974

Woonplaats:

Amersfoort

Burgerlijke staat:

alleenstaand, twee kinderen

Nationaliteit:

Nederlandse

Rijbewijs:

B

Talen:

Nederlands Engels

Beschikbaar per:

4 februari 2019

E-Mail:

info@mmrc.nl

Telefoon:

+31 (0)6 5435 2215

Online versie:

LinkedIn:

Hobbies:

Hardlopen, (wedstrijd)zeilen, schaken, lezen, opera


Profiel

Ik ben een gedreven en creatieve IT-consultant en heb me de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een veelzijdige architect. Mijn visie weet ik op een pragmatische en toekomstgerichte manier te vertalen naar elegante en robuuste oplossingen.

Ik heb veel ervaring met grote en kleinere organisaties, zowel bedrijven als overheden. Een goed gevoel voor commerciële doelstellingen en kan deze in lijn brengen met de technische realiteit. Ik ben sterk in het goed overzien van complexe systemen. Mijn ruim gevulde gereedschapskist met benodigde kennis vul ik continu aan. Nieuwe technieken, applicaties en talen maak ik me snel eigen.

Als team speler weet ik de mensen om me heen te enthousiasmeren en op een hoger niveau te brengen door mijn kennis te delen. Ik heb gevoel voor humor en ben prettig om mee samen te werken. Ik streef naar een cultuur van openheid, zodat mensen het maximale uit zichzelf kunnen halen voor het beste resultaat.

Specialisatie: ontwerpen, realiseren en programmeren van DevOps omgevingen voor complexe IT-vraagstukken. Gebruik makend van virtualizatie technieken en cloud oplossingen. Met een sterk geloof in de UNIX-manier van werken: 'doing one thing and doing it right".


Kennisgebieden

OS

SunOS, Solaris, Linux, RedHat, CentOS, Fedora, Debian, Gentoo, AIX, OpenBSD, FreeBSD, LVM, Solaris Volume Manager, Veritas, Metatools, jumpstart, kickstart, NIM

Cloud / Platform

AWS, CloudStack (Cosmic), Kubernetes, docker, habitat, Hadoop, VMWare ESX, OpenCloud, SUN 10k, T5440, IBM P-series, LPARs, LDOMs, Intel, FlexPod

Programmeren

C, perl, ruby, python, go, php, java, ruport, redis, lex, yacc, LISP, linux kernel, device drivers, posix, The Art of Computer Programming -Donald Knuth, scripting (ksh, bash), Gtk+, Tcl/Tk, Ruby on Rails, CakePHP, J2EE, EJB, XSD, dtrace, OOP

Configuratie management

ansible, chef, puppet, terraform, consul, cfengine, vagrant, git, GNU make, SUN make, gcc, zowel native als crosscompile, QAC, lint, RCS, SCCS, CVS, Codemanager, Bitkeeper, arch, SubVersion, emacs, ccache, ctags, etags, cscope, cadappl

Security

Checkpoint FW-1, Stonebeat, PGP, pf, ipf, netfilter, GnuPG, SpamAssassin, SSL, TLS, iptables

Internet

nginx, unicorn, DNS, bind, squid, sendmail, postfix, apache, imap, proftp, ntp, ftp, ssh, netsaint, ganglia, collectd, amanda, LDAP, netwerk topologie, TCP/IP, HTML, XHTML, CSS, XML, XSLT, WebSphere Application Server, JBoss, Hermes II, EbMS

Overig

Oracle 11, Oracle 12c, Oracle Enterprise Manager, Oracle RAC, WebLogic, TeX, LaTeX, MySQL, PostgreSQL, GNU bayonne en meer.


Werkervaring

.mmrc
2002-heden

Directeur en eigenaar van .mmrc, leverancier van UNIX expertise. Gespecialiseerd in DevOps, Cloud en software ontwikkeling. Veel ervaring met het ontwerpen en realiseren van complexe IT-oplossingen voor middelgrote en grote bedrijven.

Zeer goed in het doorzien en oplossen van complexe problemen.Tevreden klanten die me graag terug vragen voor een vervolg opdracht..

Schuberg Philis
2016-2018

Mission Critical Engineer. Schuberg Philis heeft verschillende grote assetmanagement partijen als klant wiens applicaties altijd beschikbaar moeten zijn. Als deel van zelfsturend team van experts zorgdragen voor 100% functionele uptime aan klanten. Ontwerp en implementeer hosting voor deze applicaties in de Cosmic (CloudStack) cloud van Schuberg Philis. Gebruikte technieken: o.a. chef, terraform, docker kubernetes.

Ontwerp en implementatie van Big Data Hadoop cluster in deze cloud ten behoeve van Tableau en Datameer.

ASML/Itility
2015-2016

Ontwerp en bouw van een Platform as a Service om Oracle RAC en WebLogic clusters en MySQL database servers aan te bieden aan de ASML business. Middels puppet is dit platform zoveel mogelijk geautomatiseerd uitgerold. Het wordt beheerd door Oracle Enterprise Manager. Hierdoor is het een enorm schaalbare oplossing geworden. Dit alles op een VMWare ESX omgeving met NetApp storage.

Resultaat: de tools ontworpen en gebouwd die ASML in staat stelde de enorm business groei beheerbaar te maken.

Inspire
2015-2017

DevOps voor Kanker.nl webapplicatie in een gevirtualizeerde omgeving met gebruikmaking van chef, capistrano, rails. Migreren van bovengenoemde applicatie naar een cloud omgeving.

Belastingdienst
2014-2015

De voortbrengingsstraat zoals gemaakt op de afdeling Invordering wordt nu ook bij de Douane gebruikt. Ook hier wordt de voortbrengingsstraat gebruikt om WebSphere applicaties met MQ op AIX LPARs en z/OS met DB2 te installeren. Verschillende verbeteringen en toevoegingen gemaakt.

Ook op de afdeling Invordering verschillende verbeteringen doorgevoerd ten behoeve van een applicatie upgrade (WebSphere, MQ, DB2 etc). Middels perl, ksh, git, cvs, NIM en cfengine.

Onderzoeken en oplossen van performance problemen in een complexe applicatie omgeving.

WebWizz
2013-2015

Bouwen van een webapplicatie op basis van CakePHP en mysql voor het vergaren van statistische gegevens voor verzekeraars. Tevens schrijven van policy en procedures voor een security audit.

Stichting Rinis
2011-2013

Europa wil gegevevens uit de sociale sector elektronisch uitwisselen. Bouwen van een geautomatiseerde uitrol van applicaties door middel van kickstart, puppet, ruby en shell scripting. De applicatie is gebouwd middels JBoss, postgresql en openldap op RedHat Linux.

Bouwen van een proof of concept middels EbMS Hermes II, ruby en rails. Resultaat: Door het oorspronkelijke ontwerp te vereenvoudigen kon ik in korte tijd een alternatieve implementatie aanbieden, die wel aan alle klantwensen kon voldoen. Implementaties van deze oplossing in Brussel en Rome.

HP/Ahold
2010-juni 2011

Tijdens mijn eerdere opdracht bij Ahold (toen via EDS) werd een groot deel van de Solaris infrastructuur geconsolideerd op T2000 machines. Dit maal was ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van een volgende consolidatieslag naar T5440 machines middels LDOMs en Solaris Containers.

Verschillende AIX systemen ingericht middels NIM.

Programmeren van collectd plugin (in C) ten behoeve van monitoring van deze systemen. Bouw van diverse tool t.b.v. beheer (veelal ksh en perl).

Belastingdienst afd. invordering
2009-juni 2010

De ideeën over de ISP factory (WebFlex 2001) verder uitgebreid. Bij de belastingdienst wordt een ETM applicatie voorbereid voor uitrol. Deze voortbrengingsstraat maakt het mogelijk om de applicatie(s) en OS installaties door de verschillende OTAP fases te loodsen, zonder dat handmatig configureren nodig is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van perl, ksh, cvs, NIM en cfengine. Er draaien soms vijftig verschillende versies van de software naast elkaar. Allemaal geïnstalleerd vanuit de voortbrengingsstraat.

De ETM applicatie zelf draait middels WebSphere Application Server op AIX LPARs, MQ, DB2 op z/OS. Voor verschillende aspecten van de applicatie moesten diensten binnen de belastingdienst op elkaar worden afgestemd en gekoppeld.

Voor de aansturing van dit alles tevens een web-frontend gemaakt op basis van html, css, php, perl en CVS.

Migreren van alle sources uit CVS naar git. Bijbehorende ontwikkeltools ombouwen (de snelheidswinst in ontwikkeling was enorm) en ontwikkelteam opleiden.

pxMedia

Ontwerpen en bouwen van een social media webapplicatie op basis van Ruby on Rails, PostgreSQLs en Linux.

EDS/Ahold
2007-2009

Migreren dubbel datacentra naar een nieuw dubbel datacentra. Tevens inrichten van nieuwe projecten op basis van Solaris 10 containers SVM, AIX, NIM en WebSphere Application Server. Performance tuning doormiddel van dtrace. Opzetten van bash scripting t.b.v installatie en beheer.

GlidePath/CTB
2007-juni

Technisch project leider. Het opnieuw opzetten van een ASP ten behoeve van de uitzendbranche. Op basis van Oracle op verschillende IBM System p5 570 met virtualisatie, Network Appliance storage en IBM bladecenters. Gebruik makend van AIX 5.3, LPARs, NIM en Virtual IO Servers.

One Media
2005-2006

Uitbouwen van een chatapplicatie op basis van php, perl, ruby en MySQL (Linux en apache). Opzetten van uitgebreide rapportage-tooling ten behoeve van verschillende klanten.

Bouwen van verschillende applicaties en spelletjes te gebruiken middels SMS en internet.

GlidePath/I-Bridge
2005-juni

Het uitrollen van een zelf ontwikkelde applicatie op basis van Oracle op basis van een IBM System P5 met AIX en vele RedHat linux machines. Opzetten van dynamische allocaties van CPU en memory tussen LPARs. Inrichten 24x7 monitoring van de applicaties en machines.

Schuberg Philis
2004

Opzetten van verschillende ASP omgevingen op basis van Solaris en Linux. Verzorgen van backup scripts en monitoring software. Opzetten van StorEdge 3510 en linux RedHat NFS storage.

One Media
2004

Met behulp van Open Source (linux, perl, MySQL en GNU bayonne) een voiceresponse systeem gemaakt. Resultaat: hiermee werd het mogelijk om betalingen op het internet te doen via de telefoon.

Bouwen van een failover OpenBSD firewall cluster (pf).

ASML
2002-2003

Beheren van een ontwikkel omgeving voor ongeveer 500 C-ontwikkelaars. Versiebeheer met Code-manager (SCCS), gcc-compilers en cross-compilers. Opzetten en onderhouden van makefiles, scripting (ksh, perl, python, LISP) en programmatuur in C ter ondersteuning van deze ontwikkelomgeving.

Resultaat: Zowel snelheid als stabiliteit verbeteringen aan de statische code-checking tooling (QAC en lint). Snelheid en stabiliteit verbeteringen aan de nachtelijk build (volledig of gedeeltelijk compileren van alle gemaakte software). Onderhoud en uitbreidingen op vele scripting en applicaties.

GlidePath/AIX ASP
2002-april

Realiseren van een ASP op basis van AIX. Configureren van een Enterprise Storage Server, tape robot en opzetten van Lotus Domino applicaties.

WebFlex
1999-2001

Webflex concentreert zich op internet gerelateerde technieken. Het uitrollen van ISP omgevingen. Log-analyser voor managed firewall dienst van KPN. iPortal omgeving voor Bouwfonds.

ISP Factory. Op generieke manier ISP machines uitrollen inclusief alle mogelijke diensten voor ISPs. Tegenwoordig zouden we deze oplossing DevOps noemen.

VMX
1996-1999

Verschillende projecten voor het beheren en ontwerpen van vaak complexe op UNIX (Solaris) gebaseerde netwerken. Complexe sendmail configuratie. Opzetten en schrijven van beheertools voor een grote firewall omgeving. Ontwikkelen van cursus materiaal.

KEMA
1995

CBES software geschreven in C voor zowel UNIX als Windows. CBES is een verzameling van functies en een applicatie voor het aansturen van apparaten die energie opwekken of verbruiken. Doel van de library is om de belasting van het energienet gedurende de dag en nacht zo gelijk mogelijk te verdelen.

Tevens software gebouwd voor verschillende doeleinden binnen de KEMA. Waaronder een driver voor het aansturen van een printplaat en software voor het verwerken van meetgegevens. Hierbij gebruik gemaakt van zowel C als HP-VEE.


Opleidingen

Cursussen
1993-heden

o.a.: Linux Academy: Amazon Machine Learning, AWS Certified Solutions Architect. Venwoude Excellent level I (Opening). (Advanced) System Operator for Solaris, AIX and AS/400, Sun Cluster training, ISES: Presentation Skills, ITIL.

HTS
1991-1995

Hogeschool van Utrecht, Afdeling Elektronica/Telematica. Diploma: 1995.

HAVO
1986-1991

College Blaucapel. Diploma: 1991.

.mmrc